Nemico zal in twee fasen, medio 2013 vier lange roltrappen plaatsen in het Centraal Station van Den Haag.

Het blad Ondernemersbelang heeft een reportage gemaakt over het bedrijf Nemico. De foto’s in de reportage staan o.a. onder projecten bij het project SKU in Utrecht.

Nemico: een breed ontzorgende specialist in speciaal transport en hijswerkzaamheden

Ervaring en expertise geven de doorslag

In de markt van het speciale transport kun je Nemico typeren als een door de wol geverfde nieuweling. Trad het bedrijf tweeëneenhalf jaar geleden toe als nieuwe dienstverlener die breed ontzorgt op het gebied van speciaal transport en hijswerkzaamheden, tegelijkertijd bezit Nemico een zeer ervaren directie en een sterk en betrouwbaar netwerk van specialistische samenwerkingspartners. Bovendien bezit Nemico niche ervaring in het vervoer en de plaatsing van roltrappen. Willem van Nes is als manager projecten en mededirecteur, intensief bij deze projecten betrokken. Zijn brede ervaring in de services die Nemico aanbiedt en de flexibiliteit van de organisatie, maken dat zij met vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken.

Zijn woonhuis annex kantoor is het zenuwcentrum van Nemico. Fraai gelegen in het buitengebied van Weesp en pal aan de Vecht. Van Nes heeft een weids uitzicht, uit welk raam hij ook kijkt. Zicht en visie zijn ook toepasselijke steekwoorden als het zijn ondernemerschap betreft. Dat hij tweeëneenhalf jaar geleden met enkele collega’s voor zichzelf begon heeft te maken met hoe hij denkt over service aan de klant. “Ik zat bij een groot bedrijf waar ik lang en met veel plezier werkte. En waar ik het vak van het speciaal transport en alles wat daarbij komt kijken mocht leren. Daar heb ik goede herinneringen aan. Van Nes was in zijn laatste functie bij dit bedrijf Manager Projectbureau en verantwoordelijk voor veel van de complexe en omvangrijke projecten. Door veranderingen in de organisatie heeft hij, samen met twee collega’s, besloten een bedrijf te starten. Wij kunnen als bedrijf projecten ‘turn key’ aanbieden, om op deze wijze de opdrachtgever veel zaken uit handen te nemen. Op die manier kan de opdrachtgever zich richten op zijn dagelijkse werkzaamheden, terwijl het project door specialisten wordt voorbereid en uitgevoerd.

“Het gaat erom dat je voor elke klant je uiterste best doet. Of hij nou groot of klein is, een groot project wil laten uitvoeren of een enkelvoudige machine wil laten verplaatsen en monteren. Dat maakt geen verschil.
De dienstverlening van Nemico is letterlijk van groot gewicht. “Wij hijsen en transporteren kwetsbare maar ook zware installaties, tot treinstellen aan toe. NedTrain is een goede klant van ons. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het onderhoud van treinstellen. Zo hebben wij met hydraulische hefportalen dubbeldeks treinstellen van de wielstellen getild en op speciale transportframes geplaatst, waarna wij het treinstel (gewicht 40-50 ton) in de hal gepositioneerd hebben.
En voor Van Nes is dat nog niet eens het grootste werk wat hij aan de hand heeft gehad. “Ik heb in het recente verleden, de verhuizing van vliegtuigen van het Aviodrome begeleid, inclusief het verplaatsen van een Boeiing 747 van Schiphol naar Lelystad. Ook was ik eerder betrokken bij de verplaatsing van een compleet huis in Amsterdam. Ik heb dus wel het een en ander gezien en meegemaakt”, grijnst hij.

Het afgelopen jaar heeft Nemico voor de Suiker Unie een omvangrijke installatie van een suikerfabriek in Puttershoek gedemonteerd en naar een fabriek in de buurt van Berlijn getransporteerd. Wij hebben de installatiedelen met exceptionele afmetingen en met gewichten tot 70 ton op zware trekkers met opleggers naar de kade gereden. De delen werden met zware mobiele kranen in binnenschepen overgeslagen en naar Duitsland vervoerd.
Dit is een typisch voorbeeld van een (turn key) project, waar wij zowel de demontage van de installatie, de mobiele kranen, het wegvervoer als het watertransport in één hand aan de opdrachtgever aangeboden en uitgevoerd hebben.

“Omdat het vervoer en de installatie van roltrappen een kleine markt is met specialistische spelers, val je op als je je werk goed doet”

Wat dat betreft kan Van Nes zijn hart blijven ophalen. Zo transporteerde en installeerde Nemico onlangs roltrappen ten behoeve van de nieuwbouw van het Stadskantoor in Utrecht. Deze dienstverlening is een belangrijk deel van de core business van het bedrijf. De opdrachten komen vanuit binnen- en buitenland. “We werken ondermeer in België en Duitsland en krijgen bovendien steeds meer aanvragen om verder van huis projecten uit te voeren.” Dat Nemico zo snel zo’n prominente speler werd op de markt van transport en installatie van roltrappen, heeft niet alleen met de kwaliteit van dienstverlening, maar ook met de markt te maken. “Omdat het vervoer en de installatie van roltrappen een kleine markt is met specialistische spelers, val je op als je je werk goed doet. Dat levert ons van meerdere leveranciers van roltrappen opdrachten op.”

Een recent project, dat naar tevredenheid werd afgerond, betrof het plaatsen van roltrappen in het al eerder genoemde Stadskantoor Utrecht, een bijzonder prestigieus project. Het gebouw is meer dan tachtig meter hoog en naar verluid is er meer staal in verwerkt dan in de Eiffeltoren.” Een groot deel van de gemeentelijke organisatie van Utrecht zal binnenkort naar deze nieuwbouw verhuizen. Voor de medewerkers van Nemico zaten er voldoende uitdagingen in dit project.
We hebben in totaal twaalf roltrappen getransporteerd en geïnstalleerd. Waaronder twee extra lange roltrappen van 27 meter, die vanaf de 3de naar de 6de verdieping gaan. In de voorbereiding van het project bleek, dat wij de roltrappen met de bouwkranen via de verdiepingsvloeren het gebouw in moesten brengen en dat er beperkingen waren met de vloerbelasting op de verdiepingen. De lange roltrappen wegen 16 ton en moesten in twee lange delen in het gebouw getransporteerd worden. Wij moesten hierbij gebruik maken van meerdere elektrische takels om de roltrapdelen op de juiste plek op de verdiepingsvloeren te krijgen en om deze op hoogte aan elkaar te kunnen koppelen. Onze transporteurs hebben de roltrapdelen op hoogte van de ene takel in de andere overgenomen, zonder vloeren te raken. Vanwege de geringe vloerbelasting op de verdiepingsvloeren, moesten wij de zware elektrische takels in lange stalen hijsbalken ophangen, die op meerdere plekken op de vloer ondersteund moesten worden om het totale gewicht te kunnen verdelen. In de voorbereiding van het project maken wij een projectveiligheidsplan en simuleren wij het hijsen van de roltrappen op autocadtekeningen, zodat de opdrachtgever en zijn klant overtuigd zijn van de te volgen werkwijze en de zekerheid hebben, dat Nemico de roltrappen veilig en vakkundig zal kunnen plaatsen.

“Bij het complexe project Stadskantoor Utrecht werd er een fors beroep op ons creatieve vermogen gedaan”

In elk project van enige omvang is de voorbereiding een belangrijk onderdeel, waar Nemico veel tijd en aandacht aan besteed.
“Dat moet echt heel gedegen gebeuren. Ten eerste, omdat grote projecten een verrassende kostendynamiek kunnen hebben. Het is dus zaak om eerst een heel scherp beeld te vormen van wat er moet gebeuren. Bovendien speelt veiligheid een centrale rol in onze dienstverlening. Gaan er dingen mis, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Om die reden hebben wij, als VCA-certificaathouder veilig werken hoog in het vaandel staan. Datzelfde eisen wij van de met Nemico samenwerkende bedrijven en de professionele specialisten waarmee we op onze projecten werken.
Naast het VCA certificaat heeft Nemico het BTR-certificaat dat staat voor Branchegerichte Toelichting Railinfrastructuur en is een aanvulling op het VCA-certificaat. BTR is van toepassing op de specifieke werkzaamheden van de dienstverleners, die aan of nabij trein- en of metrosporen werken.

Nemico BV is een bedrijf, dat het uitvoeren van een omvangrijk project of een relatief simpele machine(ver)plaatsing, tot zijn dagelijkse werkzaamheden rekent. Of het nu gaat om het transport en plaatsen van roltrappen voor nationale en internationale opdrachtgevers, het tijdelijk opslaan van kwetsbare machines in onze opslaghal, het transport van exceptionele installaties voor Suiker Unie, het verplaatsen van treinstellen of vliegtuigen of het lossen en in de hal opstellen van een grote en kostbare printer voor een Weesper firma. “Wij doen het graag voor u”

En daarmee is de cirkel rond, want de klant topservice bieden is dé drijfveer van Van Nes en zijn collega’s bij Nemico. Wat dat nog meer betekent? “Flexibel en stipt werken (24/7). Om de klant altijd en tot volle tevredenheid te kunnen bedienen.”

Nemico bv
’s-Gravelandseweg 47
1381 HK Weesp
(0)294 4 11 919

Geef een reactie